Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Anthony Fauci: Mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor

Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Anthony Fauci: Mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor
Publicat: 30/01/2021, 16:33
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Datele studiilor clinice referitoare la două vaccinuri COVID-19 arată că o variantă a coronavirusului identificată pentru prima dată în Africa de Sud scade capacitatea lor de a proteja împotriva bolii, subliniind necesitatea vaccinării unui număr mare de oameni cât mai repede posibil, au spus oamenii de știință.

Vaccinurile de la Novavax Inc și Johnson & Johnson au fost întâmpinate ca arme viitoare importante în combaterea deceselor și a spitalizărilor într-o pandemie care a infectat peste 101 milioane de oameni și a provocat peste 2 milioane de vieți în întreaga lume.

Dar au fost semnificativ mai puțin eficienți în prevenirea COVID-19 la participanții la studii din Africa de Sud, unde noua variantă puternică este răspândită, în comparație cu țările în care această mutație este încă rară, potrivit datelor preliminare publicate de companii.

„În mod clar, mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-un briefing. „Putem vedea că vom fi provocați.”

Novavax a raportat joi rezultatele studiilor la jumătatea etapei, care au arătat că vaccinul său a fost eficient cu 50% în general pentru prevenirea COVID-19 în rândul persoanelor din Africa de Sud.

Asta în comparație cu rezultatele din stadiul târziu din Regatul Unit, în care vaccinul a fost de până la 89,3% eficient în prevenirea COVID-19.

Vineri, J&J a declarat că o singură vaccinare împotriva coronavirusului a avut  66% eficientă, potrivit unui studiu masiv pe trei continente.

Dar au existat diferențe mari în funcție de regiune

În Statele Unite, unde varianta sud-africană a fost raportată pentru prima dată în această săptămână, eficacitatea a atins 72%, comparativ cu doar 57% în Africa de Sud, unde noua variantă, cunoscută sub numele de B 1.351, a constituit 95% din cazurile COVID-19 raportat în proces.

O altă variantă extrem de transmisibilă descoperită pentru prima dată în Marea Britanie și acum în mai mult de jumătate din statele SUA a fost mai puțin capabilă să se sustragă eficacității vaccinului decât omologul său din Africa de Sud.

Noile descoperiri, totuși, ridică întrebări cu privire la modul în care vaccinurile extrem de eficiente de la Pfizer Inc cu partenerul BioNTech și Moderna Inc vor fi în raport cu noile variante de Covid. Cele două vaccinuri au arătat o eficacitate de aproximativ 95% în studiile efectuate în principal în Statele Unite înainte ca noile versiuni ale virusului să fie identificate în alte țări.

„Este o pandemie diferită acum”, a spus dr. Dan Barouch, cercetător la Centrul Medical Beth Israel Deaconess al Facultății de Medicină a Universității Harvard din Boston, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului J&J.

Barouch a spus că există acum o mare varietate de noi variante care circulă, inclusiv în Brazilia, Africa de Sud și chiar în Statele Unite, care sunt substanțial rezistente la anticorpii induși de vaccin.

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că există „o mare posibilitate” ca variantele emergente să facă în cele din urmă vaccinul companiei ineficient.

Experții au spus că toate cele patru vaccinuri au încă o mare valoare în capacitatea lor de a reduce COVID-19, forma severă.

Cu toate acestea, Fauci a spus că ratele de eficacitate scăzute subliniază necesitatea de a urmări îndeaproape variantele de Covid și de a accelera eforturile de vaccinare înainte de apariția unor mutații noi și chiar mai periculoase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
×